Tłumy spacerowiczów, gwar, muzyka i unoszące się w powietrzu smakowite aromaty - po raz kolejny niewielkie Swołowo zmieniło się w kulinarną stolicę Pomorza. Królowała gęsina serwowana na setki sposobów.
W tym roku publiczność również nie zawiodła. Od rana w sobotę przed wejściem na imprezę plenerową „Na św. Marcina najlepsza pomorska gęsina” stała długa kolejka, a w olbrzymim namiocie panował spory tłok. Na stoiskach można było spróbować oraz kupić najróżniejsze dania: były gęsi pieczone, duszone, konfitowane, były gęsie podroby, pasztety, kaszanki, pierogi, kartacze, zupy, buliony a nawet burgery z gęsiną. Była również czernina, a ci, którzy nabrali chęci na samodzielne gotowanie mogli kupić świeżą, surową gęś. W Swołowie odbywały się również pokazy przygotowywania maści z żywokostu i kasztanów, oczywiście z użyciem gęsiego tłuszczu.
[FOTORELACJA]41[/FOTORELACJA]
Na scenie na przemian odbywały się występu zespołów ludowych i pokazy kulinarne pomorskich szefów kuchni. Po raz pierwszy odbył się również Pomorski Konkurs „Najlepszy Wystawca Gęsiny” organizowany przez Muzeum Pomorza Środkowego – oddział Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie. W konkursie wzięło udział 17 uczestników, a jury wybrało trzy najlepsze potrawy z gęsiny.
Laureatami pierwszej edycji konkursu zostali:
I miejsce – Patrycja Jaśkiewicz-Kruszyna za pasztet z gęsi
II miejsce – Jolanta Lisfeld za czerninę
III miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich z Duninowa za okrasę
Zwycięzcy otrzymali statuetki złotej, srebrnej i brązowej gęsi oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez marszałka województwa pomorskiego.
- Pomorską gęsinę promujemy od lat, ale po raz pierwszy w szranki stanęli jej wytwórcy. Trzeba podkreślić, że wszystkie zgłoszone do konkursu potrawy były przygotowane w sposób niezwykle staranny, a jury długo zastanawiało się nad ostatecznym werdyktem. Mam nadzieję że ten konkurs stanie się kolejnym stałym elementem naszej imprezy - mówi Dawid Gonciarz, kierownik Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie.
Przypomnijmy: impreza plenerowa „Na św. Marcina najlepsza pomorska gęsina” jest organizowana w Swołowie od 15 lat i stała się rozpoznawalnym wydarzeniem naszego województwa. Co roku przyciąga kilkanaście tysięcy mieszkańców regionu i turystów zainteresowanych hodowlą gęsi pomorskiej i produktami wytwarzanymi z jej mięsa.
Kto nie zdążył, może również dziś do godz. 18.00 odwiedzić Swołowo aby… zakochać się w gęsinie.
[CGK]13[/CGK]
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz