Z pozoru niewinne, mogą doprowadzić do silnego zatrucia. W jednej z partii jaj wykryto niebezpieczne bakterie Salmonella – alarmuje Główny Inspektorat Sanitarny.
W najnowszym komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed konkretną partią jaj, w której urzędowe badania wykazały obecność niebezpiecznych bakterii Salmonella spp..
Spożycie takiego produktu – szczególnie bez odpowiedniej obróbki termicznej – może prowadzić do poważnego zatrucia pokarmowego.
Niepokojące wyniki badań dotyczyły jaj z chowu na wolnym wybiegu, oznaczonych jako:
Jak poinformowano, po otrzymaniu informacji o zagrożeniu producent podjął natychmiastowe działania i rozpoczął procedurę wycofywania jaj z rynku. Jednocześnie sprawą zajęła się Inspekcja Weterynaryjna, która prowadzi postępowanie wyjaśniające, a Sanepid monitoruje cały proces.
GIS apeluje do konsumentów:
– Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Więcej informacji na temat zakażeń Salmonella można znaleźć na stronie GIS.
Źródło zdjęcia głównego: Obraz Brittany Haag z Pixabay
MEN reaguje na zapowiedź protestu nauczycieli
gnidy
lo4
23:19, 2025-08-06
Niebezpieczne wyprzedzanie zakończone KRAKSĄ
Proszę osobę poszkodowaną w tym wypadku o kontakt - 697723210
ArkadiuszK
18:28, 2025-07-28
Rutkowski w Słupsku. W niedzielę konferencja
Wszędzie reklamy, nie idzie nic przeczytać
Reklamy
12:40, 2025-07-27
40-latek okradał firmę, w której pracował
nie on pierwszy i nie ostatni - ino tylko *%#)!& bo dał się złapać ! reszta milczeniem 🙄
chawst
22:02, 2025-07-25
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz